Warning: Undefined array key "attachment" in /var/www/clients/client2/web11/web/wp-content/plugins/generateblocks/includes/blocks/class-container.php on line 299

Warning: Undefined array key "attachment" in /var/www/clients/client2/web11/web/wp-content/plugins/generateblocks/includes/blocks/class-container.php on line 892
Államilag finanszírozott otthoni szakápolás már elérhető - Remény és Gondoskodás

Államilag finanszírozott otthoni szakápolás már elérhető

A békési székhelyű Remény és Gondoskodás Otthonápolási Szolgálat immár több, mint egy éve országosan négy vármegyében, és a fővárosban nyújtja szolgáltatásait magán egészségügyi ellátás keretében.

Ez év januárjában nyújtottunk be finanszírozási szerződéskötési kérelmet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felé. Célunk, hogy szolgáltatásainkat térítésmentesen, egészségbiztosítás keretében is nyújthassuk azoknak a betegeknek, akiknek az otthoni szakápolás és gyógytorna ellátás kórházi kezelést vált ki, illetve szakorvosi javaslatra, a beteg háziorvosa elrendeli azt. Ennek köszönhetően rövidülhet a kórházi tartózkodás ideje, és a beteg saját otthona kényelmében gyógyulhat.

Finanszírozási kérelmünket befogadták Békés-, és Csongrád-Csanád vármegyékben meghatározott településekre, így március 1-től az alábbi helyeken tudunk államilag támogatott formában, térítésmentes ellátást nyújtani betegeinknek:

Békés vármegye: Dévaványa, Körösladány, Vésztő, Kertészsziget, Körösújfalu, Okány, Bélmegyer, Almáskamarás, Dombiratos, Magyardombegyház, Kisdombegyház, Mezőhegyes.

Csongrád-Csanád vármegye: Szeged, Fábiánsebestyén, Eperjes, Árpádhalom, Nagymágocs, Derekegyház.

Ki veheti igénybe a finanszírozott otthoni szakápolást?

„Térítésmentesen az otthoni szakápolás abban az esetben vehető igénybe, ha a beteg egészségi állapota – orvosi végzettséghez nem kötött – kórházi ápolást igényelne, de kiváltható az otthoni szakápolás körében nyújtható kezeléssel. A beteg akkor veheti az egészségbiztosítás keretében díjmentesen igénybe, ha egészségi állapota miatt – a kórházba utalás, vagy a további ott tartózkodás helyett – a háziorvos az otthoni szakápolás szolgáltatást elrendeli.

A fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást kiváltó otthoni szakápolást a háziorvos a saját vagy kezelőorvosi kezdeményezésére vagy intézeti javaslat alapján jogosult elrendelni.

Az otthoni szakápolás időtartama alatt a beteg más szolgáltatótól kórházat kiváltó ellátást nem vehet igénybe.

A háziorvos a szolgáltatás elrendelésekor határozza meg a támogatott ellátási körből a betegnél alkalmazható ellátásokat, azok során alkalmazandó gyógyszereket, és az ellátások gyakoriságát. Az otthoni szakápolás keretében a díjmentesen nyújtott ellátás naponta egy, három órát meg nem haladó vizit. Egyszerre legfeljebb 14 vizit (napi 1) rendelhető, azonban ismételt orvosi vizsgálatot követően, új elrendelő lap alapján az első elrendeléstől számított 12 hónapon belül további három alkalommal, összesen 56 vizit mértékéig rendelhet el folyamatos ápolást a háziorvos, azzal, hogy ha napi többszöri látogatás szükséges, az akkor is csak egy vizitnek számít. További részletek a neak.gov.hu weblapon elérhető.

Miben különbözik a térítésmentes és a térítési díj fejében igénybe vehető szolgáltatás?

A társadalombiztosítás által finanszírozott ellátást (szakápolást, gyógytornát), csak azokon a településeken tudjuk nyújtani, ahol területi ellátási kötelezettséggel rendelkezünk, azon betegek részére, akiknek a háziorvosa azért rendeli el a szolgáltatást, hogy a betegek kórházi ellátását lerövidítse, vagy a kórházba utalást kiváltsa. A szolgáltatást meghatározott – orvos által elrendelt – időre tudjuk biztosítani, az elrendelt vizitszám alapján.

Magán szolgáltatás keretében négy vármegyében (Békés, Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád vármegye) és a főváros több kerületében állunk a betegek rendelkezésére. A szolgáltatást bárki igényelheti, de nyújtani csak azon betegek részére tudjuk, akiknek a háziorvosa a terápiát elrendeli. Szakápolás és gyógytorna szolgáltatás mellett betegfelügyeletet is tudunk biztosítani az igénybevevőknek, határozott és határozatlan időtartamra egyaránt. Forduljon bizalommal szolgálatunk területileg illetékes szakmai vezetőjéhez, hogy soron kívül, várakozás nélkül otthona kényelmében gyógyulhasson!