Szolgáltatásaink

Szakápolás, gyógytorna, betegfelügyelet, tanácsadás, betegvezetés, betegkíséret, mobilizálás

„Megfogjuk a kezét és elkísérjük a gyógyulás útján”

Szakápolás

SZAKÁPOLÁS

Az otthoni szakápolás a beteg otthonában kezelőorvosának
rendelésére végzett tevékenység.

 • Kórházi ellátás kiváltására, lerövidítésére irányuló ellátási forma
 • Célja a beteg állapotának javítása, az egészség megőrzése illetve helyreállítása, a szenvedés enyhítése.

Szeretnék még információt kapni a szolgáltatásról

Szondán át, történő tápláláshoz és folyadékfelvételhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és megtanítása:

Enterális vagyis szondatáplálásra akkor van szükség, ha a normális nyelés valamilyen okból akadályozott, átmenetileg vagy tartósan. A különböző szondákon keresztül pépesített, higított táplálékot vagy speciális tápszereket juttathatunk a gyomor-bélrendszerbe. Otthoni szakápolás kapcsán a betegek kedvenc ételeiket is be tudjuk adni, megfelelően pürésített állapotban, figyelembe véve az előírt táplálási és étrendi utasításokat. A szondatáplálás lehet folyamatos vagy szakaszos (adagonkénti), de minden formájában szakértelmet és gyakorlatot kíván meg az egészségügyi szakdolgozótól. Szolgálatunknál mód van arra is, hogy valamely családtagot megtanítsuk a táplálás, ezen speciális formájára, oly módon hogy ehhez szakápolói segítséget biztosítunk.

A tracheális kanül tisztítása, betét cseréje, a tevékenység tanítása:

Bármilyen gégekanül szakszerű ápolás és esetenkénti cseréje létfontosságú. Otthonápolási szolgáltatás keretében a gégekanül szakszerű ápolását végezzük: nagyon fontos az átjárhatóság biztosítása, mert az alsó légutakban felszaporodott és a garatból lecsorgó váladék felhalmozódhat, amennyiben ez nem kerül eltávolításra beszárad, ezzel szűkítve a kanül belső átmérőjét, légzési nehézséget okozva. Elengedhetetlen a szakszerű bőrápolás, hiszen a légcsőnyílás környékén felszaporodó váladék fertőződhet, mely hámhiányt és gyulladást okozhat.

Állandó katéter cseréjéhez és rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok:

Az állandó katétert viselő betegek ápolása, gondozása a súlyos szövődmények megelőzése érdekében fontos, hogy megfelelő, magas színvonalon dolgozó szakápoló végezze. A katéter a húgyhólyagba vezetett speciális katéter, melynek célja a vizeletürítés elősegítése. A vizeletürítési problémák hátterében leggyakrabban a húgyhólyag alatti területek szűkülete illetve vizelettartási zavarok állhatnak, melyek lehetnek átmenetiek vagy tartósak. A helytelenül gondozott katéterek folyamatos húgyúti fertőzést okozhatnak. A katétereket anyaguktól függően bizonyos időközönként cserélni kell, melyet csak megfelelő elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember tehet meg.

Az intravénás  folyadék- és elektrolitpótláshoz, parenterális gyógyszer beadásához kapcsolódó szakápolási feladatok:

Ezen a hatalmas terápiás területen az intravénás folyadékterápia lehet folyadék-, vagy volumenpótlás. A folyadékpótlás célja, hogy kiegyenlítse vagy pótolja a küszöbön álló vagy már meglévő folyadékhiányt, amely a bőrön keresztül történő, illetve enterális vagy renális folyadékvesztés eredményeként alakul ki. A volumenpótlás célja az alapvető életfunkció fenntartása.

Baleseti és egyéb műtétek utáni szakápolási feladatok, és az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, a mozgás segítése:

A szakápolás célja, hogy kivédjük a műtétek utáni leggyakoribb szövődményeket, mint a felfekvés, trombózis vagy a tüdőgyulladás, és a páciens mihamarabb visszanyerje az önellátási képességét. A műtét utáni lábadozási időt rengeteg tényező befolyásolja, mint például az életkor, az általános egészségi állapot, kísérő betegségek stb. A kórházból haza térő beteg, gyakran szembesül azzal, hogy segítségre szorul a továbbiakban is, sokszor alapvető tevékenységek elvégzése is nehézséget jelent számára, mint pl. a mobilizáció, tisztálkodás stb.  A leggyakoribb probléma a fájdalom és a mozgáskorlátozottság. Egyénileg változó, hogy milyen mértékben igénylik a betegek az ápolást, de szinte minden esetben elsődleges feladat a folyadékpótlás, a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel, a fájdalomcsillapítás és folyamatos és fokozatos mozgásterápia.

Műtéti területek, nyitott és zárt sebek ellátása, sztomaterápia, és különböző célt szolgáló drének kezelésének szakápolási feladatai, szakmaspecifikus szájápolási tevékenységek műtét után:

A szolgáltatásunkat szakszerű sebkezelésel és korszerű kötszerek alkalmazásával végezzük. A sebek származhatnak sérülésből, vagy műtéti beavatkozásból, lehetnek akutak vagy krónikusak, nyíltak vagy zártak stb. A sebkezelés minden esetben az orvos írásos utasításainak megfelelően végezzük, de ápolóink megfelelő elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Intelligens kötszerekkel dolgozunk, melyeket folyamatosan a sebállapothoz igazodva alkalmazunk. Fontosnak tartjuk, hogy az igénybevevő beteg és környezete tisztában legyen a sebgyógyulás folyamatával, hiszen a mindennapi élet számos tényezője befolyásolja azt. Többek között a kötés szárazon és tisztán tartása, a megfelelő testi higiéné, a táplálkozás, a folyadékbevitel és nem utolsó sorban a kontrollált vércukorszint. a sebkezelésben és a mellé csoportosuló feladatokban, magas szintű elméleti tudással és több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakápolóink segíteni tudnak.

Decubitusz megelőzése, kezelése,  fekélyes bőrfelület ápolása:

A decubitus megelőzés szakápolói feladat. Jelentős számú módszer illetve eszköz áll rendelkezésre, amik segítik a munkánkat ezen a területen. A kezelést orvos rendeli el, az ehhez kapcsolódó ápolási feladatokat a szakápoló végzi, de fontos a fokozatos és folyamatos mozgásterápia, melyet a gyógytornász koordinál. A felfekvést mindenekelőtt meg kell előzni, mert a kezelése fájdalmas és hosszadalmas. Szakápoló munkatársaink rendelkeznek megfelelő tudással és tapasztalattal a szakszerű segítség nyújtáshoz.

Szükség esetén kiegészítő speciális eljárások alkalmazás: UH inhalálás, légzésterápia, oxigénterápia, szívó alkalmazása:

Az orvosi oxigén gyógyszernek minősül. A terápia kivitelezése számtalan fontos szabály betartását követeli meg, a szövődmények kivédése miatt. Szakápolóink segítenek a kezelések kivitelezésében és a szabályok elsajátításában illetve a betegnek megnyugtató biztonságot ad, ha tudja bármikor fordulhat szakemberhez.

Súlyos légszomjjal küzdő betegek számára otthon is megoldható az oxigénterápia. Az oxigénterápia célja, hogy a szervezet szöveteink működéséhez megfelelő mennyiségű oxigént biztosítsunk.

Tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai:

A fájdalom, különböző formái elválaszthatatlanok a mindennapi élettől, mégis átmenetileg vagy tartós fájdalommal élni keserves élmény. Nagyon fontos a fájdalom szakszerű felmérése, az alkalmazott terápia folyamatos megfigyelése és kombinálása az egyéb technikákkal. A fájdalomcsillapítás több részből épül fel. A gyógyszeres terápia elrendelése orvosi feladat, amelyet kiegészíthetünk nem gyógyszeres módszerekkel is. Nagyon fontos a fájdalom szakszerű felmérése, az alkalmazott terápia folyamatos nyomon követése és kombinálása az egyéb technikákkal.

Haldokló beteg otthonában történő szakápolása az ellátandó feladatok megnevezésével:

A haldokló beteg ellátása, gondozása komplex tevékenységi sort igényel, mert az orvosi beavatkozások mellett fontosak az ápolási beavatkozások is. A terminális állapotban lévő betegek egy részének segítséget jelent a hospice szolgálat. Szakápolási szolgáltunk akkor vehető igénybe, ha speciális szakápolási teendőre van szükség pl. rendszeres sebkötözés, gyógytorna, stomagondozás.stb.

Otthoni parenterális táplálás végzése kizárólag krónikus bélelégtelenségben szenvedő betegek esetében:

Súlyos betegségek esetén, ha a beteg nem képes a számára megfelelő mennyiségű táplálékot elfogyasztatni és az emésztőrendszer nincs abban az állapotban, hogy a szondán oda juttatott tápszert feldolgozza, az emésztőrendszert kikerülő (parenterális), vagyis az érrendszerbe juttatott táplálékkel tartjuk életben a beteget.

Bizonyos beavatkozások, műtétek miatt előfordul, hogy a betegnek nem szabad rövidebb-hosszabb ideig táplálkoznia. Ilyen esetekben is szükség lehet a parenterális táplálásra, intravénás tápoldatokra, hiszen kialakulhat, vagy megléte esetén súlyosbodhat az alultápláltság, mely rontja a beteg gyógyulási esélyeit. Szükség esetén dietetikus segítségét is igénybe vesszük, az ellátás megszervezésében.

A beteg pszichés vezetése, tanácsadás, tevékenységek tanítása:

A szakápolás és a szakirányú terápiás szolgáltatás során biztosítjuk:

 • a beteg pszichés vezetését, étkezési tanácsadást és mindazon tevékenységek megtanítását, amelyet maga a beteg és/vagy családja megtehet a beteg egészsége megtartásáért, helyreállításáért vagy állapota romlásának megakadályozásáért,
 • ápolási anamnézis felvételét, az ápolási folyamat dokumentálását és jelentési kötelezettség teljesítését, rendszeres kommunikációt a házi illetve kezelőorvossal és más, a beteg ellátásában résztvevőkkel.
Gyógytorna

GYÓGYTORNA

Az otthoni ápolás során alkalmazandó gyógytornát a beteg állapota, betegségének fajtája, a beteggel való együttműködés lehetősége határozza meg.

Szeretnék még információt kapni a szolgáltatásról

A beteg állapotától függően fizioterápia köréből gyógytorna, elektroterápia biztosítás:

A gyógytorna, fizioterápia a természet energiáit felhasználó gyógyítási forma, melynek célja a mozgásrendszer betegségeinek kialakulásának megelőzése, gyógyítása, rehabilitációja, az emberi anatómia és élettan ismeretének birtokában. Gyógytornát, fizioterápiát, TENS kezelést szakirányú terápiás szolgáltatás keretében gyógytornász és fizioterapeuta bevonásával nyújtunk.

Betegség következményeként átmenetileg, vagy véglegesen kiesett, vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez, pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok:

Gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása, mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása, hely, és helyzetváltoztatás segítése:

Azon betegek részére, akiknek a betegsége, állapota nem teszi lehetővé a kórházba való bejárást, lehetőséget nyújtunk arra, hogy a gyógytornász – fizioterapeuta a betegek otthonában végezze el a kezeléseket. Szakorvosi véleményen alapuló háziorvosi elrendelés szükséges hozzá. Szakorvosi javaslatot adhat ortopédus, idegsebész, sebész, traumatológus, neurológus és reumatológus szakorvos.

Ha a beteg nem tud együttműködni a gyógytornásszal,

akkor a minden ízületre kiterjedő passzív átmozgatást alkalmazza a gyógytornász, melyet a felfekvés megelőzésére, a keringés – légzés javítására, a kontraktúrák megelőzésére végez.

Transcután elektronervostimulációs kezelés (TENS):

Többségében fájdalomcsillapításra, fekélyek, decubitusok, bőrsérülések kezelésére alkalmas.
Idült fájdalom esetén a gyógyszeres kezelés kiváltható vagy elhagyható.
Sebgyógyulás, különböző eredetű ulcusok és decubitusok gyógyulásának kedvező befolyásolása bizonyított.
A TENS kezelés minden olyan esetben indokolt, amikor idült fájdalom van.
Hasznos a kezelés akkor is, ha a porckorongsérv vagy műtétje után kialakult  paraesthaesiák kezeléséről van szó. Idegfájdalmak kezelésére jó hatású. Herpes zoster idegfájdalmát csökkenti. Fantomfájdalom kezelése esetén is indokolt. Az otthon elvégezhető kezelés mentesíti a beteget a kezelésekre való bejárástól.

Betegfelügyelet

BETEGFELÜGYELET

Támogatás nyújtunk azon családoknak, betegeknek, akik
átmenetileg vagy tartósan segítségre, gondozásra szorulnak.

 • Betegség, demencia, műtét utáni állapot, baleset, stroke stb.
 • Szakképzett gondozóink állnak az idősek/betegek rendelkezésére, és elősegítik a családtag felépülését, napi életvitelét, egészségügyi ellátását.
 • A nap bármely szakaszában, akár hétvégén is.

Betegfelügyelet során az alábbi tevékenységeket elvégzését tudjuk vállalni:

Gondozási, ápolási feladatok körében:

Mosdatás, fürdetés, öltöztetés, ágyazás, ágyneműcsere, inkontinens beteg ellátása, testfelület tisztítása, kezelése, haj-, arcszőrzet ápolása, száj-,fog-, protézis gondozás, körömápolás, bőrápolás, folyadékpótlás, étkeztetés, étkezésben való segítségnyújtás, mozgatás ágyban, decubitus kezelés, felületi sebkezelés, stomazsák cseréje, gyógyszer adagolása, gyógyszerelés monitorozása, vérnyomás-, vércukor mérés, hely-, helyzetváltoztatás elősegítése lakáson belül és kívül, kényelmi és gyógyászati segédeszközök használatának betanítása, karbantartásában való segítségnyújtás.

Az ellátást igénybevevővel segítő kapcsolat kialakítása körében:

Információnyújtás, tanácsadás, mentális támogatás, családdal, ismerősökkel való kapcsolattartás segítése, egészség megőrzésére irányuló aktív szabadidős tevékenységben való közreműködés.

Szociális segítés keretében:

A beteg/idős közvetlen környezetének rendben tartása, segítségnyújtás ételkészítésben és az étkezés előkészítésében, étkezés után a használt edények elmosogatása, fürdetés után a fürdőszoba rendbetétele.

Szolgáltatások, Tanácsadás

TANÁCSADÁS

„Megmutatjuk és megtanítjuk Önnek, hogyan segítsen szakszerűen a hozzátartozójának, ha betegség miatt otthoni ellátásra van szüksége” 

Az alábbi területeken nyújtunk segítséget:

 • Táplálkozás
 • Sebkezelés
 • Mobilizálás
 • Betegmozgatás
 • Betegellátás

A tanácsadás folyamatai:

 1. Állapotát felmérjük
 2. Egészségtervét összeállítjuk
 3. Megmutatjuk és megtanítjuk a szakszerű segítségnyújtást

Okleveles szakápoló, gyógytornász, fizioterápiás szakembereinkkel konzultálhat.

Szeretnék még információt kapni a szolgáltatásról

Egyéni tanácsadás, állapotfelmérés során felmérjük a betegek egészségi állapotát, és ezt követően egy – igényekhez igazított – egészségtervet állítunk össze a megrendelőink részére. Ez tartalmazhat táplálkozási-, sebkezelési-, mobilizálási, betegmozgatási, betegellátási, betegvezetési tanácsadást.

Továbbá segítségükre leszünk, a gyógyászati segédeszközözök használatának betanításában, eszköz beszerzésben. Lakókörnyezetük átalakítására, megváltoztatására, biztonságosabbá tételére javaslatot teszünk, segítséget nyújtunk a megfelelő eszközök beszerzésében együttműködő partnereinken keresztül. Igény esetén megtanítjuk a családtagoknak a helyes betegmozgatást, higiénés szükségletek kielégítésének megfelelő módját, és ezek elsajátításáig támogató jelenlétet biztosítunk.

Tájékoztatást tudunk nyújtani, iránymutatást tudunk adni a szociális és egészségügyi ellátórendszerben lévő lehetőségekről, a támogatott ellátásokról. A beteg szükségletei szerinti ellátás zökkenőmentes folyamatának érdekében, a felmérés és tanácsadás már a kórházból való elbocsájtást megelőző napokra is igényelhető. Ebben az esetben az állapotfelmérést a kórházban végezzük el.

A konzultációs lehetőséget okleveles ápolók, szakápolók és gyógytornász – fizioterápiás szakembereink végzik a megrendelés típusától függően.

Betegvezetés

BETEGVEZETÉS

– Mentális segítség –

„Végig vezetjük a gyógyulás útján!”

Hirtelen jött állapotváltozás, amit segítünk feldolgozni

Milyen betegségben szenvedőknek javasolt? 

Bárkinél alkalmazható, akut betegségnél javasolt.
A betegvezetés folyamata:

 • Diagnózis felállítása
 • Egyénre szabott ápolási tervet alakítunk ki
 • A tervben meghatározott módszerek alkalmazása
 • Értékelés

Szeretnék még információt kapni a szolgáltatásról

A betegvezetés, mint ápolói kompetencia fontos szerepet játszik az ápolási folyamat megvalósulásában. A betegség lefolyását befolyásolja a beteg veszteségre adott reakciója, szemlélete, megküzdési stratégiája.

Betegvezetés során az ápolói gondozás értékeinek, beavatkozási módjainak személyközpontú közvetítése történik. Az ápolási folyamat holisztikus szemlélet módot kíván, a fizikai szükségleteken túl a fenti befolyásoló tényezők figyelembe vételével a betegek pszichés vezetésével egy egyénre szabott ápolási terv kerül kialakításra.

Betegeinket tehát megfelelő támogatással, holisztikus ápolási szemléletünkkel segítjük végig vezetni a gyógyulás útján, az ápolási tervben foglalt célok eléréséig. Az
ápolásban alkalmazott tanácsadás jellegében egy támogatási forma. Az információk nyújtása és azok feldolgozása, a tanácsadás célul tűzi ki a betegekben meglévő erőforrások
mozgósítását, összpontosítását.

A betegvezetés folyamata:

 • Diagnózis felállítása
 • Ápolás tervezése a kívánt cél elérése érdekében
 • A tanácsadás szintjeinek és módszereinek alkalmazása az ápolási folyamat fázisaiban, végrehajtás.
 • Értékelés.

Mindeközben iránymutatást nyújtunk az egészségügyi ellátó rendszer működéséről, orvosokhoz, centrumokhoz, egészségügyi sz

Betegkíséret

BETEGKÍSÉRET

„Megfelelő végzettségű szakember biztosításával levesszük a
feladatot a hozzátartozók válláról.”

A betegek / idős emberek lelki támogatásához az is hozzá tartozik, hogy mindennapi életvitelüket, önállóságukat minél tovább megtarthassák.

Gondozóink vállalják, hogy kéréseiknek megfelelően,

 • elkísérik őket szakorvosi vizsgálatra, kezelésre, szűrővizsgálatra, bevásárolni, boltba, piacra
 • ügyet intézni
 • sétálni
 • vagy amihez éppen kedvük támad.

Szeretnék még információt kapni a szolgáltatásról

Betegeinket nem csak mentálisan támogatjuk betegségük során, szükség esetén fizikai jelenlétet is tudunk biztosítani, akár egy szakorvosi vizsgálatra, kezelésre, szűrővizsgálatra van szüksége. Előfordul, hogy a család nem tudja megoldani a hozzátartozója kíséretét, ezért mi a beteg állapotának megfelelő végzettségű szakember biztosításával levesszük a feladatot a hozzátartozók válláról.

A betegek / idős emberek lelki támogatásához az is hozzá tartozik, hogy mindennapi életvitelüket, önállóságukat minél tovább megtarthassák. Gondozóink vállalják, hogy kéréseiknek megfelelően, elkísérik őket orvoshoz, kezelésekre, bevásárolni, boltba, piacra, ügyet intézni, sétálni stb.

Mobilizálás

Mobilizálás

Betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó szolgáltatás nyújtása szakképzett ápoló által.

Szolgáltatásunk az alábbi konkrét tevékenységeket tartalmazza:

 • gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása,
 • mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása,
 • hely és helyzetváltoztatás segítése.