UH inhalálás, légzés- és oxigénterápia

Tartós Fájdalomcsillapítás szakápolói feladatai

Orvosi elrendelésre, a megfelelő indikáció alapján,  történhet a gyógyszeres fájdalomcsillapítás szájon, végbélen, bőrre felhelyezett tapaszon keresztül, valamint izomba adott injekcióval és vénán keresztül is (direkt módon vagy infúziós oldatba belefecskendezve).

A gyógyszeres fájdalomcsillapítás mellett hangsúlyt helyezünk a fizikális fájdalomcsillapításra is, mely történhet hűtéssel, melegítéssel, TENS készülékkel, és a pozícionálás is nagyon fontos. Ezek mellett a betegek pszichés vezetésére is figyelnek szakápolóink.

Szükség szerinti, kiegészítő speciális eljárások:

  • UH inhalálás, légzésterápia: Az orvos által elrendelt gyógyszert aeroszol formában juttatjuk a tüdőbe, oly módon, hogy a gyógyszert a gyógyszertartályba helyezi, és az eszköz csutoráján keresztül- amit a beteg ajkai jól körül kell hogy zárjának-  áramlik a szervezetbe. Szükség esetén az orrot be lehet fogni kézzel, csipesszel
  • szívó alkalmazása: A testnedvek (nyál,  gyulladásos szekréció, genny, vér) elszívására váladékszívó készüléket használunk. Alkalmazható beavatkozások után folyamatosan, esetenként, de felépülés megkönnyítésére is.
  • oxigénterápia: A légzési elégtelenségben szenvedő betegeknél a vér oxigénszintjének növelésére írja elő az orvos. Az oxigénterápia növeli a vér oxigéntartalmát, így a szervezet hozzájut a szükséges mennyiségű oxigénhez. A kezelés történhet oxigénpalackkal (normál hordozható és könnyű palackok), és oxigénkoncentrátorral is, de  létezik folyadék formájában tárolt oxigén is, amely biztosítja a betegnek a mobilitást. Orrszondán vagy arcmaszkon keresztül történik az oxigén szervezetbe juttatása. A megfelelő áramlási sebesség beállítását, az oxigénadagolás módját orvosi elrendelés szerint végzik szakápolóink.