Sztóma

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon. A sztómán keresztül ürül a széklet, ezért a sztómát közvetlenül körülvevő bőrt óvni kell a széklettel történő közvetlen kontaktustól, mivel az irritálhatja a bőrt.   A sztóma lehet ideiglenes vagy végeleges. Az ideiglenesen kialakított sztómára csupán a betegség gyógyulásáig van szükség. Ezután újabb operációval elzárják a hasfalon kialakított mesterséges nyílást, ami komplikációmentesen gyógyul.  Végleges sztóma kialakítására akkor kerül sor, ha a betegség vagy sérülés miatt a teljes vastagbelet el kell távolítani.

Kolosztóma a vastagbélen kialakított sztóma, a leggyakoribb sztómafajta. Kialakítása szerint lehet egynyílású (a vastagbél megmaradó vége kerül kivezetésre) vagy kétnyílású (a vastagbél egy kanyarulata kerül előemelésre és kivezetésre).

Ileosztóma kialakítására általában viszonylag fiatal embereknél kerül sor. Szükségessé válhat krónikus gyulladásos bélbetegség, mint amilyen a colitis ulcerosa vagy Chron-betegség kezeléseként. Ezek a betegségek elkerülhetetlenné teszik, hogy a gyulladt bélszakaszt egy időre kizárják, ezzel időt adva a gyógyulásra.

Balesetek, születési rendellenességek, vastagbéldaganatok szintén szükségessé tehetik az ileosztóma részleges vagy végleges viselését.

A sztómazsák cseréje függ attól, hogy milyen a sztóma, a bőrfelület, a klíma, továbbá, hogy milyen az ellátmány típusa: egyrészes terméket ajánlatos napi két alkalommal cserélni, kétrészes rendszer használata esetén alaplapot háromnaponta, a hozzá tartozó zsákot szintén naponta kétszer ajánlatos cserélni. Ha nyitott zsákot használunk, a felgyülemlett székletet minden egyes ürítés után leengedhetjük a WCbe. Javasolt fürdéskor vagy zuhanyzáskor lecserélni a zsákot vagy alaplapot. A cseréhez a sztómát alaposan letisztítjuk. A következő eszközökre lesz szükség, melyeket szolgálatunk biztosít:

  • eltávolító kendő (ConvaCare barna, Niltac),
  • előkészítő törlőkendő (ConvaCare zöld, Silesse),
  • bőrvédő paszta vagy adhezív paszta,
  • tapadópor, papírtörlő és szemeteszsák,
  • ollóra is szüksége lehet kivágható termékek használata esetén,
  • meleg víz és bőrsemleges szappan a sztóma környékének tisztításához.

Az eszköz lehet egy és kétrészes rendszer. Az egyrészes rendszerben a bélsártartó öntapadós felülettel van összeragasztva. A tapadó felület bőrbarát, nem irritálja a bőrt. A kétrészes rendszer alkalmazásakor a sztóma köré hidrokolloid alapot helyezünk fel, mely 3-6 napig maradhat fenn a bőrön. Ebben az esetben is fontos, hogy a bőr ne ráncosodjon, mindig száraz legyen, illetve ha szőr van az érintett területen, akkor azt kell távolítani. Erre az alapra patentszerűen lehet megfelelő zsákot helyezni, szükség esetén cserélni. Mindkét rendszerben megkülönböztetünk zárt, szénszűrővel ellátott zsákot; nyitott, csattal zárható ileosztómás zsákot; illetve nyitott, csappal zárható, visszafolyásgátlóval kiegészítet urosztómás (vizeleti rendszerhez tartozik) zsákot.

Folyamatosan figyeljük a sztoma körüli bőr állapotát, küllemét a gyulladások elkerülésének kialakulása érdekében. Akár egy-, akár kétrészes sztómaterápiás segédeszközt visel betegünk, azokat úgy alakították ki, hogy vékonyak legyenek. A zsák nem zörög, pamutszerű borítással rendelkezik. Nem feltétlenül szükséges rögzítő övet viselni, de ha igény van rá, segítünk  olyan sztómazsák rögzítő deréköv (ConvaTec öv, Tytex öv) beszerzésében, mely a nap 24 órájában – fizikai aktivitásnál is – extra biztonságot nyújt. Sportoláskor, kertészkedéskor vagy pl. fekvő testhelyzetben is a test síkjában tarja a sztómazsákot.

A sztómás beteg táplálkozását illetően a következőkre kell figyelni. Az első két-három héten ajánlatos könnyű, pépes ételeket fogyasztani. A következő pár hétben már csak arra kell figyelni, hogy az ételek könnyűek legyenek, nem legyenek túl fűszeresek, vagy zsírosak. Nincs szükség speciális diétára, de fontos, hogy fogyasszon mind az öt fő ételcsoportból: egyen halat, húst, kenyeret és gabonaféléket, tejterméket, valamint gyümölcsöt és zöldséget. Sztómával is lehet hasmenése vagy székrekedése, ezért fontos, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kövessen. Az első pár hónapban érdemes minden ételt kipróbálni (a rostos élelmiszereken kívül), és tapasztalati úton fogyasztani ezeket a jövőben.

Általánosságban elmondható, hogy a sztómaképzés nem befolyásolja a további munkája folytatásában. Azonban a nehéz, megterhelő fizikai munka indokolhatja a könnyebb munkára váltást, amíg hasizom ismét megerősödik. Nem kell feladnia a mozgás, sportolás örömét. A gyógytorna is hasznos lehet. Ha szeret úszni vagy szaunázni, használjon kisméretű (mini) zsákot vagy sztómasapkát.

A sztómát viselő beteg új életformájának kialakítása során hozzátartozóként és szakápolóként is különösen türelmesnek kell lennünk. Ez az időszak nehéz megpróbáltatást jelent a beteg és a család, de még a szakápoló számára is. Tartalmas, őszinte kapcsolatot igyekszünk  kialakítani a beteggel és a hozzátartozókkal, hogy segítsünk elfogadni és minél természetesebbé tenni az új helyzetet. Elmagyarázzuk, hogy a sztóma a sebgyógyulási idő után kicsi lesz, csak székletürítéskor tágul, nem fájdalmas, és az öltözet alatt észrevétlenül viselhető. Betegünk minden kérdésére igyekszünk választ adni, önbizalmát folyamatosan erősíteni és éreztetni, hogy együttműködése révén önellátási képessége teljes mértékben visszaáll.