Gyógytorna

Gyógytorna

GYÓGYTORNA

Az otthoni ápolás során alkalmazandó gyógytornát a beteg állapota, betegségének fajtája, a beteggel való együttműködés lehetősége határozza meg.

Szeretnék még információt kapni a szolgáltatásról

A beteg állapotától függően fizioterápia köréből gyógytorna, elektroterápia biztosítás:

A gyógytorna, fizioterápia a természet energiáit felhasználó gyógyítási forma, melynek célja a mozgásrendszer betegségeinek kialakulásának megelőzése, gyógyítása, rehabilitációja, az emberi anatómia és élettan ismeretének birtokában. Gyógytornát, fizioterápiát, TENS kezelést szakirányú terápiás szolgáltatás keretében gyógytornász és fizioterapeuta bevonásával nyújtunk.

Betegség következményeként átmenetileg, vagy véglegesen kiesett, vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez, pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok:

Gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása, mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása, hely, és helyzetváltoztatás segítése:

Azon betegek részére, akiknek a betegsége, állapota nem teszi lehetővé a kórházba való bejárást, lehetőséget nyújtunk arra, hogy a gyógytornász – fizioterapeuta a betegek otthonában végezze el a kezeléseket. Szakorvosi véleményen alapuló háziorvosi elrendelés szükséges hozzá. Szakorvosi javaslatot adhat ortopédus, idegsebész, sebész, traumatológus, neurológus és reumatológus szakorvos.

Ha a beteg nem tud együttműködni a gyógytornásszal,

akkor a minden ízületre kiterjedő passzív átmozgatást alkalmazza a gyógytornász, melyet a felfekvés megelőzésére, a keringés – légzés javítására, a kontraktúrák megelőzésére végez.

Transcután elektronervostimulációs kezelés (TENS):

Többségében fájdalomcsillapításra, fekélyek, decubitusok, bőrsérülések kezelésére alkalmas.
Idült fájdalom esetén a gyógyszeres kezelés kiváltható vagy elhagyható.
Sebgyógyulás, különböző eredetű ulcusok és decubitusok gyógyulásának kedvező befolyásolása bizonyított.
A TENS kezelés minden olyan esetben indokolt, amikor idült fájdalom van.
Hasznos a kezelés akkor is, ha a porckorongsérv vagy műtétje után kialakult  paraesthaesiák kezeléséről van szó. Idegfájdalmak kezelésére jó hatású. Herpes zoster idegfájdalmát csökkenti. Fantomfájdalom kezelése esetén is indokolt. Az otthon elvégezhető kezelés mentesíti a beteget a kezelésekre való bejárástól.