Szakápolás

Szakápolás

SZAKÁPOLÁS

Az otthoni szakápolás a beteg otthonában kezelőorvosának
rendelésére végzett tevékenység.

  • Kórházi ellátás kiváltására, lerövidítésére irányuló ellátási forma
  • Célja a beteg állapotának javítása, az egészség megőrzése illetve helyreállítása, a szenvedés enyhítése.

Az otthoni szakápolás keretében a következő feladatokat látjuk el:

Szeretnék még információt kapni a szolgáltatásról

Szondán át, történő tápláláshoz és folyadékfelvételhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és megtanítása:

Enterális vagyis szondatáplálásra akkor van szükség, ha a normális nyelés valamilyen okból akadályozott, átmenetileg vagy tartósan. A különböző szondákon keresztül pépesített, higított táplálékot vagy speciális tápszereket juttathatunk a gyomor-bélrendszerbe. Otthoni szakápolás kapcsán a betegek kedvenc ételeiket is be tudjuk adni, megfelelően pürésített állapotban, figyelembe véve az előírt táplálási és étrendi utasításokat. A szondatáplálás lehet folyamatos vagy szakaszos (adagonkénti), de minden formájában szakértelmet és gyakorlatot kíván meg az egészségügyi szakdolgozótól. Szolgálatunknál mód van arra is, hogy valamely családtagot megtanítsuk a táplálás, ezen speciális formájára, oly módon hogy ehhez szakápolói segítséget biztosítunk.

A tracheális kanül tisztítása, betét cseréje, a tevékenység tanítása:

Bármilyen gégekanül szakszerű ápolás és esetenkénti cseréje létfontosságú. Otthonápolási szolgáltatás keretében a gégekanül szakszerű ápolását végezzük: nagyon fontos az átjárhatóság biztosítása, mert az alsó légutakban felszaporodott és a garatból lecsorgó váladék felhalmozódhat, amennyiben ez nem kerül eltávolításra beszárad, ezzel szűkítve a kanül belső átmérőjét, légzési nehézséget okozva. Elengedhetetlen a szakszerű bőrápolás, hiszen a légcsőnyílás környékén felszaporodó váladék fertőződhet, mely hámhiányt és gyulladást okozhat.

Állandó katéter cseréjéhez és rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok:

Az állandó katétert viselő betegek ápolása, gondozása a súlyos szövődmények megelőzése érdekében fontos, hogy megfelelő, magas színvonalon dolgozó szakápoló végezze. A katéter a húgyhólyagba vezetett speciális katéter, melynek célja a vizeletürítés elősegítése. A vizeletürítési problémák hátterében leggyakrabban a húgyhólyag alatti területek szűkülete illetve vizelettartási zavarok állhatnak, melyek lehetnek átmenetiek vagy tartósak. A helytelenül gondozott katéterek folyamatos húgyúti fertőzést okozhatnak. A katétereket anyaguktól függően bizonyos időközönként cserélni kell, melyet csak megfelelő elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember tehet meg.

Az intravénás  folyadék- és elektrolitpótláshoz, parenterális gyógyszer beadásához kapcsolódó szakápolási feladatok:

Ezen a hatalmas terápiás területen az intravénás folyadékterápia lehet folyadék-, vagy volumenpótlás. A folyadékpótlás célja, hogy kiegyenlítse vagy pótolja a küszöbön álló vagy már meglévő folyadékhiányt, amely a bőrön keresztül történő, illetve enterális vagy renális folyadékvesztés eredményeként alakul ki. A volumenpótlás célja az alapvető életfunkció fenntartása.

Baleseti és egyéb műtétek utáni szakápolási feladatok, és az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, a mozgás segítése:

A szakápolás célja, hogy kivédjük a műtétek utáni leggyakoribb szövődményeket, mint a felfekvés, trombózis vagy a tüdőgyulladás, és a páciens mihamarabb visszanyerje az önellátási képességét. A műtét utáni lábadozási időt rengeteg tényező befolyásolja, mint például az életkor, az általános egészségi állapot, kísérő betegségek stb. A kórházból haza térő beteg, gyakran szembesül azzal, hogy segítségre szorul a továbbiakban is, sokszor alapvető tevékenységek elvégzése is nehézséget jelent számára, mint pl. a mobilizáció, tisztálkodás stb.  A leggyakoribb probléma a fájdalom és a mozgáskorlátozottság. Egyénileg változó, hogy milyen mértékben igénylik a betegek az ápolást, de szinte minden esetben elsődleges feladat a folyadékpótlás, a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel, a fájdalomcsillapítás és folyamatos és fokozatos mozgásterápia.

Műtéti területek, nyitott és zárt sebek ellátása, sztomaterápia, és különböző célt szolgáló drének kezelésének szakápolási feladatai, szakmaspecifikus szájápolási tevékenységek műtét után:

A szolgáltatásunkat szakszerű sebkezelésel és korszerű kötszerek alkalmazásával végezzük. A sebek származhatnak sérülésből, vagy műtéti beavatkozásból, lehetnek akutak vagy krónikusak, nyíltak vagy zártak stb. A sebkezelés minden esetben az orvos írásos utasításainak megfelelően végezzük, de ápolóink megfelelő elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Intelligens kötszerekkel dolgozunk, melyeket folyamatosan a sebállapothoz igazodva alkalmazunk. Fontosnak tartjuk, hogy az igénybevevő beteg és környezete tisztában legyen a sebgyógyulás folyamatával, hiszen a mindennapi élet számos tényezője befolyásolja azt. Többek között a kötés szárazon és tisztán tartása, a megfelelő testi higiéné, a táplálkozás, a folyadékbevitel és nem utolsó sorban a kontrollált vércukorszint. a sebkezelésben és a mellé csoportosuló feladatokban, magas szintű elméleti tudással és több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakápolóink segíteni tudnak.

Decubitusz megelőzése, kezelése,  fekélyes bőrfelület ápolása:

A decubitus megelőzés szakápolói feladat. Jelentős számú módszer illetve eszköz áll rendelkezésre, amik segítik a munkánkat ezen a területen. A kezelést orvos rendeli el, az ehhez kapcsolódó ápolási feladatokat a szakápoló végzi, de fontos a fokozatos és folyamatos mozgásterápia, melyet a gyógytornász koordinál. A felfekvést mindenekelőtt meg kell előzni, mert a kezelése fájdalmas és hosszadalmas. Szakápoló munkatársaink rendelkeznek megfelelő tudással és tapasztalattal a szakszerű segítség nyújtáshoz.

Szükség esetén kiegészítő speciális eljárások alkalmazás: UH inhalálás, légzésterápia, oxigénterápia, szívó alkalmazása:

Az orvosi oxigén gyógyszernek minősül. A terápia kivitelezése számtalan fontos szabály betartását követeli meg, a szövődmények kivédése miatt. Szakápolóink segítenek a kezelések kivitelezésében és a szabályok elsajátításában illetve a betegnek megnyugtató biztonságot ad, ha tudja bármikor fordulhat szakemberhez.

Súlyos légszomjjal küzdő betegek számára otthon is megoldható az oxigénterápia. Az oxigénterápia célja, hogy a szervezet szöveteink működéséhez megfelelő mennyiségű oxigént biztosítsunk.

Tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai:

A fájdalom, különböző formái elválaszthatatlanok a mindennapi élettől, mégis átmenetileg vagy tartós fájdalommal élni keserves élmény. Nagyon fontos a fájdalom szakszerű felmérése, az alkalmazott terápia folyamatos megfigyelése és kombinálása az egyéb technikákkal. A fájdalomcsillapítás több részből épül fel. A gyógyszeres terápia elrendelése orvosi feladat, amelyet kiegészíthetünk nem gyógyszeres módszerekkel is. Nagyon fontos a fájdalom szakszerű felmérése, az alkalmazott terápia folyamatos nyomon követése és kombinálása az egyéb technikákkal.

Haldokló beteg otthonában történő szakápolása az ellátandó feladatok megnevezésével:

A haldokló beteg ellátása, gondozása komplex tevékenységi sort igényel, mert az orvosi beavatkozások mellett fontosak az ápolási beavatkozások is. A terminális állapotban lévő betegek egy részének segítséget jelent a hospice szolgálat. Szakápolási szolgáltunk akkor vehető igénybe, ha speciális szakápolási teendőre van szükség pl. rendszeres sebkötözés, gyógytorna, stomagondozás.stb.

Otthoni parenterális táplálás végzése kizárólag krónikus bélelégtelenségben szenvedő betegek esetében:

Súlyos betegségek esetén, ha a beteg nem képes a számára megfelelő mennyiségű táplálékot elfogyasztatni és az emésztőrendszer nincs abban az állapotban, hogy a szondán oda juttatott tápszert feldolgozza, az emésztőrendszert kikerülő (parenterális), vagyis az érrendszerbe juttatott táplálékkel tartjuk életben a beteget.

Bizonyos beavatkozások, műtétek miatt előfordul, hogy a betegnek nem szabad rövidebb-hosszabb ideig táplálkoznia. Ilyen esetekben is szükség lehet a parenterális táplálásra, intravénás tápoldatokra, hiszen kialakulhat, vagy megléte esetén súlyosbodhat az alultápláltság, mely rontja a beteg gyógyulási esélyeit. Szükség esetén dietetikus segítségét is igénybe vesszük, az ellátás megszervezésében.

A beteg pszichés vezetése, tanácsadás, tevékenységek tanítása:

A szakápolás és a szakirányú terápiás szolgáltatás során biztosítjuk:

  • a beteg pszichés vezetését, étkezési tanácsadást és mindazon tevékenységek megtanítását, amelyet maga a beteg és/vagy családja megtehet a beteg egészsége megtartásáért, helyreállításáért vagy állapota romlásának megakadályozásáért,
  • ápolási anamnézis felvételét, az ápolási folyamat dokumentálását és jelentési kötelezettség teljesítését, rendszeres kommunikációt a házi illetve kezelőorvossal és más, a beteg ellátásában résztvevőkkel.